Γάμος στο Κτήμα Μυρωνίδη
|

Η τέχνη του Posing VS Αυθόρμητες λήψεις

Η τέχνη του Posing VS Αυθόρμητες λήψεις

Σαν φωτογράφος γάμου ακούω πολύ συχνά από τους πελάτες μου και όχι μόνο το παραπάνω δίλημμα. Το posing και οι αυθόρμητες λήψεις αποτελούν δύο από τις βασικότερες “σχολές” στην φωτογραφία. Για αρκετά χρόνια ήταν δύο διαφορετικές κατευθύνσεις οι οποίες καθόριζαν το στυλ ενός φωτογράφου. Ας δούμε όμως τι επικρατεί σήμερα μέσα από καθημερινές εμπειρίες και τριβή πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Η τέχνη του Posing VS Αυθόρμητες λήψεις

Δύο αντίπαλοι κόσμοι ή μήπως ευκαιρία για δημιουργικότητα;

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως υπάρχει μια αντίθεση στις έννοιες “στημένο” και “αυθόρμητο”. Πρόκειται πράγματι για κάτι διαφορετικό. Η έννοια στημένο κρύβει την καθοδήγηση και την ανθρώπινη επέμβαση στο τελικό αποτέλεσμα. Η έννοια αυθόρμητο περιγράφει την φυσική εξέλιξη των γεγονότων όπως συνέβησαν στην πραγματικότητα.

Για πολλά χρόνια στην φωτογραφία γάμου κυριαρχούσε το posing. Ήταν δεδομένο πως ο φωτογράφος θα έπρεπε να κατευθύνει κάθε παραμικρή λεπτομέρεια στην φωτογραφία γάμου. Όλος ο κόσμος είχε εκπαδευτεί πάνω σε αυτή την πρακτική και το αναζητούσε έντονα. Ήταν ελάχιστοι οι φωτογράφοι τις δεκαετίες ’80-’90-’00 οι οποίοι ακολούθησαν το photojournalism – και με πολύ επιλεκτικό κοινό.

Σταδιακά όμως τα τελευταία 15 περίπου χρόνια ξεκίνησε να κερδίζει έντονα έδαφος το φωτορεπορτάζ στην κατηγορία του γάμου. Αυτό συνέβη καθώς υπήρξαν κάποιοι φωτογράφοι που εφάρμοσαν το στυλ αυτό στον γάμο και το έκαναν καλαίσθητα. Έτσι, τα ζευγάρια είδαν μια πιο ενδιαφέρουσα οπτική από τα συνηθισμένα posed αποτελέσματα και ενθουσιάστηκαν. Ολοένα και περισσότερος κόσμος ήθελε να ξεφύγει από τις εικόνες των 90s που έχει η πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών στα άλμπουμ γάμου.

Η τέχνη του Posing VS Αυθόρμητες λήψεις

Η μετάβαση

Η μετάβαση δεν ήταν καθόλου ομαλή καθώς είναι δύσκολο όταν η πλειοψηφία των ζευγαριών έχουν μάθει και συνηθίσει σε ένα στυλ να δεχθούν κάτι διαφορετικό για τον γάμο τους. Γιατί, όπως είναι γνωστό ένας γάμος πραγματοποιείται μια μόνο φορά και δεν υπάρχει περιθώριο επανάληψης/βελτίωσης. Άρα το ρίσκο είναι μεγάλο.

Ο τρόπος με τον οποίο έγινε διαδεδομένο το photojournalistic style καθιερώθηκε από τα social media. Ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία το Pinterest και το Instagram προέβαλαν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό εικόνες “αυθόρμητες” καθώς υπήρχε πολύ μεγάλο hype και κέρδιζε σταδιακά κοινό που ήθελε να ξεφύγει από το κλασικό posed style.

Για φωτογράφους μιας άλλης γενιάς που είχαν μάθει όλη τους τη ζωή να καταγράφουν posed εικόνες η μετάβαση αυτή τους τρόμαζε και προέβαλαν πολύ μεγάλη άρνηση. Μάλιστα έφτασαν να υποτιμούν το photojournalistic style καθώς θεωρούν πως είναι κάτι που απαιτεί πολύ λιγότερη προσπάθεια. Δυστυχώς για αυτούς, ο κόσμος τους ξεπέρασε και το μέλλον δεν είναι ευοίωνο.

Αρραβώνας στην Θεσσαλονίκη

Προσαρμοστικότητα

Κάθε τι καινούργιο δημιουργεί συγχύσεις και αντιπαραθέσεις. Το ίδιο συνέβη και με τα δύο αναφερόμενα στυλ. Στην φωτογραφική κοινότητα υπήρξαν και υπάρχουν έντονες διαμάχες για το ποιο στυλ είναι το καλύτερο κλπ. Το νόημα όμως δεν είναι αυτό. Κάθε έξυπνος και ικανός επαγγελματίας της Τέχνης θα πρέπει να φιλτράρει τις αλλαγές και να τις αξιολογεί προς όφελος του. Προσωπικά στην φωτογραφική μου πορεία μελέτησα και τα δύο στυλ και κατέληξα στο συμπέρασμα πως ο συνδυασμός τους είναι η χρυσή τομή για ένα ιδανικό αποτέλεσμα.

Κατά τη γνώμη μου, ένας φωτογράφος γάμου θα πρέπει να ξεκινήσει μελετώντας το posing μέχρι να το τελειοποιήσει και να το κάνει κτήμα του. Θα πρέπει να είναι σε θέση να δημιουργεί γρήγορα πόζες καλαίσθητες που να κολακεύουν το θέμα του. Εάν λοιπόν φτάσει σε αυτό το σημείο θα πρέπει να μελετήσει αναλυτικά τον τομέα του ρεπορτάζ. Τότε θα μπορέσει να ενσωματώσει και να συνδυάσει τις δύο σχολές και να ξεχωρίσει με το μοναδικό στυλ του.

Next Day φωτογράφιση Χαλκιδική

Η σύγχρονη εφαρμογή

Πιστεύω πως κάθε ζευγάρι που απευθύνεται σε έναν επαγγελματία φωτογράφο, τον εμπιστεύεται για το στυλ του και έχει κάποιες προσδοκίες για το πως θα καταγράψει τις στιγμές τους. Άρα λοιπόν το posing έχει εξελιχθεί σε καθοδήγηση – σκηνοθεσία. Ως φωτογράφοι δεν είναι ο ρόλος μας να ποζάρουμε το παραμικρό την ημέρα του γάμου καθώς έτσι θα σκοτώσουμε τα συναισθήματα που είναι ο πρωταγωνιστής. Θα πρέπει με τις οδηγίες μας, τον τόνο της φωνής μας και τον χαρακτήρα μας να κάνουμε τους ανθρώπους να μας νιώσουν φίλο και να καταγράψουμε με τον πιο φυσικό και αυθόρμητο τρόπο την ημέρα τους. Άρα λοιπόν όλα καταλήγουν στην ισορροπία. Είναι το παν για εξαιρετικές φωτογραφίες γάμου.

Γάμος στο Kiwi Garden

Το στυλ της 8th Art Photography

Στην 8th Art Photography η ομάδα μας εκπαιδεύεται συνεχώς στις νέες τάσεις της φωτογραφίας γάμου. Το στυλ μας συνδυάζει το αυθόρμητο με το σκηνοθετημένο ώστε να δώσουμε το πιο φυσικό αποτέλεσμα το οποίο όμως να αναδεικνύει την ομορφιά και την καλαισθησία.