Επεξεργασία φωτογραφιών – όλα τα μυστικά

Τι κρύβεται στην επεξεργασία φωτογραφιών;

8A105124

Όσο μεγάλη σημασία διαδραματίζει η λήψη των φωτογραφιών άλλο τόσο σημαντική είναι και η επεξεργασία τους. Ο κλάδος του photo editing είναι πολύ μεγάλος και εμπλέκει αρκετές επαγγελματικές δραστηριότητες. Ένας φωτογράφος οφείλει να γνωρίζει ενδελεχώς το κομμάτι της επεξεργασίας παρόλο που είναι μια από τις βασικές δραστηριότητες του γραφίστα. Ας δούμε τα βασικά στοιχεία που χρειάζονται για ένα σωστό editing.

Ομοιομορφία και αισθητική

Οι εικόνες αποτελούν το στυλ ενός φωτογράφου. Έχει αναλυθεί εδώ το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει αισθητική στις φωτογραφίες ενός καλλιτέχνη. Έτσι λοιπόν στην επεξεργασία θα δοθούν στοιχεία όπως το color grading (χρωματισμός) τα οποία θα δημιουργήσουν μια παλέτα χρωμάτων που είναι ευχάριστη για το μάτι του θεατή. Όταν βλέπει κάποιος για παράδειγμα φωτογραφίες γάμου θα πρέπει από την πρώτη μέχρι την τελευταία εικόνα να νιώθει μια αρμονία. Εάν λείπει αυτό τότε δημιουργείται ένα εντελώς ασύνδετο αποτέλεσμα που καταλήγει να φαίνεται “παράφωνο”.

  • Ομοιομορφία και αισθητική
  • Ψυχολογία χρωμάτων
Γάμος στην Σαντορίνη 62

Ψυχολογία χρωμάτων

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ασυναίσθητα στις ταινίες του κινηματογράφου το πόσο διαφορετικά χρώματα χρησιμοποιούνται για να επηρεάσουν και να αποδώσουν καλύτερα αυτό που βλέπουμε. Πολύ συνοπτικά θα αναφερθεί πως τα ζεστά χρώματα (κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί) χρησιμοποιούνται όταν θέλουμε να δείξουμε χαρούμενες, ρομαντικές, ερωτικές στιγμές. Ενώ τα ψυχρά χρώματα (μπλε, άσπρο, πράσινο) χρησιμοποιούνται όταν θέλουμε να δείξουμε κάτι που περιλαμβάνει άγχος, αγωνία, θλίψη. Δεν είναι τυχαίο που σε ρομαντικές ταινίες θα δούμε “πορτοκαλί” color grading ενώ σε θρίλερ θα δούμε μπλε χρωματισμούς. Έτσι και στο editing φωτογραφιών γάμου και βάπτισης, επειδή δείχνουν στιγμές γεμάτες χαρά και συναισθήματα χρησιμοποιούμε θερμά χρώματα. Εδώ μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με την ψυχολογία χρωμάτων.

Πως επεξεργάζονται οι εικόνες στην 8th Art Photography;

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη διαδικασία καθώς ορίζει το στυλ μας

  • Όλα ξεκινούν από τη σωστή λήψη. Έχοντας κάνει την σωστή προεργασία κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης τότε όλα γίνονται πιο εύκολα. Όλες οι φωτογραφίες εισάγονται στο Adobe Lightroom και εκεί ξεκινάει το πρώτο στάδιο της διαλογής. Διαλέγουμε τις καλύτερες φωτογραφίες μιας εκδήλωσης, αφαιρώντας όλες όσες δεν θα παραδοθούν στον πελάτη. Πρόκειται για εικόνες με κλειστά μάτια, περίεργες εκφράσεις κλπ. Στόχος είναι να δει ο πελάτης τις καλύτερες και πιο όμορφες στιγμές.
  • Αφού γίνει η διαλογή συνεχίζουμε με τη διόρθωση έκθεσης (exposure correction) . Πρόκειται για τη διόρθωση φωτεινότητας σε όλες τις εικόνες. Συχνά μπορεί μια φωτογραφία να είναι πολύ φωτεινή σε σχέση με την ακριβώς προηγούμενη. Αυτό δημιουργεί μια έντονη αντίθεση που οπτικά μπερδεύει τον θεατή. Διορθώνουμε λοιπόν όλες τις εικόνες ώστε να υπάρχει μια ομοιομορφία στη φωτεινότητα τους.
  • Συνεχίζουμε με τις χρωματικές διορθώσεις. Όλες οι ψηφιακές μηχανές διαθέτουν αισθητήρες που ορίζουν στο περίπου τα χρώματα με τα οποία θα αποδώσουν αυτό που βλέπουμε στη πραγματικότητα. Ως επαγγελματίες φωτογράφοι πρέπει να επέμβουμε στη συνέχεια και να διορθώσουμε όλα τα “λάθη” με τα οποία η μηχανή έχει αποδώσει τα χρώματα. Για αυτό το λόγο πάντα τραβάμε τις εικόνες μας σε RAW φορμά και όχι σε JPEG (το jpeg δεν επιτρέπει τη σωστή χρωματική διόρθωση). Σε αυτό το στάδιο γίνονται πολλοί πειραματισμοί σχετικά με το τελικό μας αποτέλεσμα. Ανάλογα με το τι δείχνει η φωτογραφία θα χρησιμοποιήσουμε και τον κατάλληλο χρωματισμό. Σε μεγάλο ποσοστό χρησιμοποιούμε ζεστά χρώματα.
8A103557
8th Art Photography EK 1717 768x1152 1

01.

Αρχική λήψη

Οι φωτογραφίες όπως έχουν καταγραφεί από την μηχανή.

02.

Διαλογή

Όλο το υλικό περνάει από τη διαδικασία της διαλογής.

Επιλέγονται οι καλύτερες

8A104929 768x1152 1
8th Art Photography EK 1717 2 768x1152 1

03.

Διόρθωση φωτεινότητας

Ο φωτισμός είναι ο πιο βασικός παράγοντας σε μια εικόνα

04.

Χρωματισμός – τελικό αποτέλεμα

Εφαρμόζονται τα κατάλληλα presets για ένα τέλειο αποτέλεσμα.

8th Art Photography EK 1717 3 768x1152 1
8A106117 2

Τα δικά μας presets

Στην 8th Art Photography χρησιμοποιούμε τα δικά μας custom presets για να πετύχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα σε κάθε φωτογράφιση.

  • ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΙΜΟΡΦΙΑ
  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΑΝΙΚΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

FAQ – Συχνές ερωτήσεις

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα έτοιμο preset που χρησιμοποιούμε στις εικόνες μας. Έχουμε δημιουργήσει μόνοι μας δεκάδες custom presets και προσαρμόζουμε το κάθε ένα ανάλογα την εκδήλωση. Σε έναν γάμο για παράδειγμα θα χρησιμοποιήσουμε πιο έντονο contrast ενώ σε έναν άλλο πιο ήπιο με έμφαση στα κίτρινα χρώματα.

Όταν μιλάμε για μια εκδήλωση γάμου όπου υπάρχουν χιλιάδες φωτογραφίες τότε ο χρόνος του editing κυμαίνεται από 3 – 4 ημέρες. Πάντα ρόλο παίζει ο φόρτος εργασίας που υπάρχει την αντίστοιχη περίοδο και οι συνθήκες της εκδήλωσης.

Πάντα μας ενδιαφέρει να ακούμε τους πελάτες μας. Εάν έχετε κάποια επιθυμία την οποία θέλετε να εφαρμόσουμε στην εκδήλωση σας τότε μπορείτε να μας την εκφράσετε. Φυσικά, ως επαγγελματίες θα κρίνουμε το εάν αυτό είναι κάτι που ταιριάζει ή όχι και αντίστοιχα θα σας ενημερώσουμε. Χαιρόμαστε σε κάθε περίπτωση να συζητάμε τις λεπτομέρειες.