Η μαγεία του Storytelling & ο Tom Hanks
|

Η μαγεία του Storytelling & ο Tom Hanks

Η μαγεία του Storytelling & ο Tom Hanks

Ως άνθρωποι που ασχολούμαστε με την Τέχνη πρέπει να βρίσκουμε συνεχώς ερεθίσματα τα οποία μας κρατάνε σε εγρήγορση και μας εμπνέουν. Γιατί πέρα από όλα τα υπόλοιπα ένας φωτογράφος που σέβεται πραγματικά αυτό που κάνει οφείλει να έχει καλλιτεχνικές ευαισθησίες. Η αλήθεια είναι πως με την καθημερινότητα, τις υποχρεώσεις και το άγχος πολλές φορές μένει πίσω το κομμάτι της έμπνευσης όμως οφείλουμε πάντα να το αναζητούμε.

Πρόσφατα είδα για δεύτερη φορά την ταινία Saving Mr. Banks . Πρόκειται για μια εξαιρετική ταινία με απίστευτη σκηνοθεσία και διαλόγους. Μεγάλοι πρωταγωνιστές ο Tom Hanks και η Emma Thompson. Η ταινία είναι βιογραφική και παρουσιάζει την ιστορία της Mary Poppins μια ταινία σταθμό για τον σύγχρονο κινηματογράφο. Εδώ μπορείτε να δείτε γιατί η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε στη Mary Poppins είναι ακόμη και σήμερα αξεπέραστη. Παράλληλα ο Tom Hanks αναλαμβάνει να διαδραματίσει τον θρυλικό Walt Disney μέσα από μια μοναδική ερμηνεία.

Μια φράση της ταινίας ήταν η αφορμή για το παρόν blog post : “That’s what we storytellers do. We restore order with imagination. We instill hope again and again and again.”

Είναι η στιγμή που ο Tom Hanks ως W. Disney διαβεβαιώνει την Mrs. Travers πως το έργο της θα είναι εγγυημένα αριστουργηματικό – “Γιατί αυτό κάνουμε εμείς ως storytellers. Αποκαθιστούμε την τάξη με τη φαντασία. Ενσταλάζουμε την ελπίδα ξανά και ξανά και ξανά.”

Ως φωτογράφοι αυτό ακριβώς είναι το χρέος μας – με το storytelling να διηγηθούμε την πραγματικότητα μέσω της φαντασίας. Σε μια φωτογράφιση γάμου για παράδειγμα που συμβαίνει μια πραγματικότητα, οφείλουμε να δείξουμε την αλήθεια μέσα από μια διηγηματική ματιά – καλλωπισμένη. Για αυτό πολύ συχνά παρεμβαίνουμε ώστε να διανθίσουμε, να ομορφύνουμε καταστάσεις που με την πρώτη ματιά δεν τις βλέπει το απλό μάτι γιατί μένει μόνο στην πραγματικότητα.

Η εκδήλωση ενός γάμου ή μιας βάπτισης είναι μεν μια πραγματικότητα που όμως κανείς δεν θέλει να δει ρεαλιστικά τα όσα συνέβησαν. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να κάνει κάποιος με το κινητό του καταγράφοντας απλά κάθε δευτερόλεπτο. Θα είναι αυτό ένα αποτέλεσμα δημιουργικό που θα εξιτάρει τη μνήμη και θα προκαλεί συναισθήματα; Εδώ λοιπόν χρειάζεται η καλλιτεχνική ματιά ενός ευαισθητοποιημένου φωτογράφου που θα καταγράψει την εκδήλωση με τον δικό του προσωπικό τρόπο, σεβόμενος πάντα την αλήθεια και βάζοντας ταυτόχρονα την πινελιά του storytelling.

Είναι προφανές ότι δεν τίθεται το παραμικρό ζήτημα σύγκρισης στο τεράστιο έργο του W. Disney και της P. Travers με τους σημερινούς φωτογράφους. Όπως ειπώθηκε, η συγκεκριμένη φράση με ενέπνευσε στο να αναλογιστώ τη σημασία της διήγησης μέσω των εικόνων μου.

Αυτές τις μικρές “ενοχλήσεις” μου αρέσει να αναζητώ ώστε να εξελίσσω συνεχώς αυτό που αγαπώ να κάνω : να διηγούμαι ιστορίες ανθρώπων. Η επαγγελματική φωτογραφία στις μέρες μας έχει πολύ έντονο το τεχνικό κομμάτι του εξοπλισμού, των τεχνικών γνώσεων κλπ. Είναι λογικό καθώς βρισκόμαστε σε μια τεχνολογικά εξελισσόμενη εποχή. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα επάγγελμα το οποίο ο βασικός του στόχος είναι να αιχμαλωτίζει στιγμές και να διηγείται ιστορίες μέσα από ένα σταμάτημα του χρόνου. Για αυτό σίγουρα είναι απαραίτητη η άρτια τεχνική γνώση που μπορεί κανείς να τη διδαχθεί όμως το κυριότερο είναι η ενσυναίσθηση που δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να μεταδοθεί γιατί προκύπτει από μέσα μας.

Μια ταινία σαν αυτήν, ένα βιβλίο, ένας πίνακας ζωγραφικής είναι πράγματα που μας βοηθούν να εξελιχθούμε και να αποδώσουμε ακόμη πιο δημιουργικά τα όσα καλούμαστε να φωτογραφίσουμε. Άλλωστε αυτό είναι που ζητάει ο συνειδητοποιημένος πελάτης που μας επιλέγει – να καταγράψουμε με έναν ιδιαίτερο τρόπο τις προσωπικές του στιγμές.

Η ταινία έχει πολύ όμορφα νοήματα τα οποία περνάει με έναν έξυπνο τρόπο. Βασικό και κύριο είναι πως όσο απαιτητικός και αν είναι κάποιος, όσες γνώσεις και αν νομίζει πως έχει, θα πρέπει να εμπιστεύεται τον κατάλληλο καλλιτέχνη για να αποδώσει την ιστορία του με τον καλύτερο τρόπο.

Όσοι δεν την έχετε δει καλό θα ήταν να την παρακολουθήσετε γιατί αναφέρεται σε μια ταινία σταθμό για τον κινηματογράφο.

Εκτιμώ πως θα ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια blog posts καθώς πραγματικά μου αρέσει να μοιράζομαι τις καθημερινές πηγές έμπνευσης.