8A104411
|

Αισθητική στην φωτογραφία

Αισθητική στην φωτογραφία

Ένα από τα πιο βασικά συστατικά στην φωτογραφία γενικότερα είναι η αισθητική. Σίγουρα πρωταρχικό ρόλο παίζει η διαχείριση του φωτός και η σωστή γνώση βασικών τεχνικών. Πέρα από αυτά όμως που θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα – ειδικά όταν αναφερόμαστε σε επαγγελματίες φωτογράφους – υπάρχουν κάποια άλλα στοιχεία τα οποία ξεχωρίζουν έναν φωτογράφο από κάποιον άλλο.

Αισθητική στην φωτογραφία

Πως ξεχωρίζει ένας φωτογράφος

Ζούμε στην εποχή της εικόνας και πλέον τόσο στο κινητό μας όσο και παντού γύρω μας καθημερινά βλέπουμε χιλιάδες εικόνες. Έτσι, το μάτι μας έχει εκπαιδευτεί αρκετά ώστε να μπορεί να ξεχωρίσει μια “ωραία” φωτογραφία. Σαφέστατα η φωτογραφία (που είναι και η 8η Τέχνη) εμπεριέχει το υποκειμενικό στοιχείο και κάτι που μπορεί να αρέσει σε εμάς να μην αρέσει σε κάποιον άλλο. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες σταθερές που είναι αδύνατο να παραβλέψουμε στην έννοια του ωραίου. Και μέσα από το διαδίκτυο, το instagram κλπ παρατηρούμε άπειρες εικόνες όπου άλλες μας αρέσουν και άλλες δεν μας αρέσουν. Δεν γνωρίζουμε όμως το γιατί… Και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Δεν χρειάζεται να κάνουμε κριτική – άλλωστε ο χρόνος που αφιερώνουμε είναι ελάχιστα δευτερόλεπτα ανάμεσα στο scrolling.

Θα έρθει όμως στη ζωή μας κάποια στιγμή που θα κληθούμε να επιλέξουμε έναν επαγγελματία φωτογράφο για μια περίσταση. Μπορεί να αναζητούμε φωτογράφο γάμου , φωτογράφο για ένα πορτραίτο ή μια οικογενειακή φωτογράφιση κλπ. Εκεί λοιπόν θα πρέπει να συγκρίνουμε και να επιλέξουμε ανάμεσα σε επαγγελματίες. Βασικά κριτήρια θα πρέπει να είναι το αν μας αρέσει το αποτέλεσμα που προσφέρει και σίγουρα να κρίνουμε αφού έχουμε δει μια ολοκληρωμένη δουλειά και όχι αποσπάσματα. Εκεί λοιπόν θα παρατηρήσετε την διαφορά που κάνει η αισθητική στην φωτογραφία.

Πρόκειται για κάτι που απλά μπορούμε να το πούμε φωτογραφικό στυλ όμως είναι κάτι παραπάνω. Αναφερόμαστε στην προσωπική και ιδιαίτερη ματιά του φωτογράφου. Κακά τα ψέματα, ζούμε στην εποχή του copy – paste. Ειδικά στις εικόνες θα δείτε άπειρες φωτογραφίες που όλες μοιάζουν μεταξύ τους καθώς οι φωτογράφοι προσπαθούν να αντιγράψουν τις τάσεις.

Όλοι οι φωτογράφοι έχουμε μια έμπνευση. Είναι όμως άλλο η έμπνευση και άλλο η αντιγραφή. Όταν συμβαίνει το δεύτερο τότε μιλάμε για ένα κακό αποτέλεσμα και πολλές φορές ανήθικο προς τον αρχικό δημιουργό. Έτσι λοιπόν εκεί που θα ξεχωρίσει κάποιος είναι στο πως θα καταφέρει όλη την έμπνευση να την κάνει αισθητική στην φωτογραφία του.

Προσωπικά, ως απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας έχω μελετήσει βασικές αρχές της Αισθητικής στις Τέχνες από καλλιτέχνες όπως ο Caravaggio, η σχολή chiaroscuro, την Σημειωτική και πολλές ακόμη βασικές γνώσεις. Όλες αυτές οι μελέτες δεν με βοήθησαν απλά να βγάζω καλύτερες εικόνες αλλά να αποκτήσω αισθητική στην φωτογραφία μου. Ως φωτογράφος γάμου για παράδειγμα έχω στόχο όταν το ζευγάρι θα δει τις εικόνες να παρατηρεί μια ομοιομορφία και κάτι ξεχωριστό σε όλες τις εικόνες του γάμου του. Μπορεί να μιλάμε για χιλιάδες εικόνες που όμως όταν τις παρατηρήσει κάποιος θα νιώσει πως υπάρχει μια αρμονία στο σύνολο – και όχι απλά εικόνες εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους και χωρίς καμία συνοχή.

Αισθητική στην φωτογραφία

Γιατί πρέπει να υπάρχει αισθητική στην φωτογραφία ;

Είναι λοιπόν προφανές το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η Αισθητική. Την αισθητική θα την βρούμε σε δύο σημεία : στην λήψη των εικόνων αλλά και στην επεξεργασία. Πιο αναλυτικά, το πρώτο σκέλος αφορά την λήψη των φωτογραφιών και είναι το πιο απαιτητικό καθώς αφορά όλα όσα θα καταγράψει ο φακός ανεπεξέργαστα. Για παράδειγμα σε μια φωτογράφιση γάμου τα καδραρίσματα, το posing και η χρήση των ανάλογων φακών θα δώσουν ένα ομοιόμορφο ή όχι αισθητικά αποτέλεσμα. Από την στιγμή λοιπόν που ο φωτογράφος έχει μια σωστή σειρά λήψεων περνάμε στο κομμάτι του editing. Το color correction, η ψυχολογία των χρωμάτων, η διόρθωση έκθεσης είναι μερικά μόνο στοιχεία που απαιτεί το edit. Φυσικά όλα αυτά θα πρέπει να δένουν αρμονικά μεταξύ τους.

Η αισθητική στην φωτογραφία λοιπόν είναι αυτό που θα ξεχωρίσει έναν φωτογράφο από έναν άλλον και αντίστοιχα θα προσεγγίσει κάποιον πελάτη. Τονίζω την σημασία καθώς στις μέρες μας λείπει η αισθητική στους φωτογράφους. Σας προτρέπω λοιπόν να μελετήσετε τον άνθρωπο με τον οποίο θα συνεργαστείτε και θα εμπιστευθείτε τις στιγμές σας.

φωτογραφος γαμου θεσσαλονικη